За разлика от всичко останало, свързано с вашата сватба (музика, цветя, храна), добрият сватбен фотограф не може да бъдем чут, подушен, опитан на вкус и т.н. Не знаете почти нищо за него, докато не приключи събитието, нали?  Какво означава това? Че за да си намерите наистина  добър сватбен фотограф, трябва да направите проучване за неговите професионални умения, лични  качества и артистичен стил. Как да стане това? Какво е важно да имаме предвид при избора на сватбен фотограф?

7 неща са важни, когато избирате вашия сватбен фотограф

Стъпка 1: Изберете си стил

Преди да започнете своето проучване, първо трябва да решите какъв стил снимки предпочитате. На базата на това решение ще изберете и вашия фотограф. За целта ето няколко различни стилове при снимките:

Документален стил:

Вместо серия от снимки, на които позирате, при този стил ще имате спонтанна фотосесия на хора, декор и действия. Снимките могат да включват пристигането на гостите, случайно хванати сцени, шаферски смях, наздравица, тайно открадната целувка и други. Като типичен фотожурналист, сватбеният фотограф, който използва този стил на снимане, улавя момента точно както се е случил. И момент по момент, създава историята. Такава, каквато искате да я помните завинаги!

Портретен стил:

портретна сватбена фотография

 

Ако се фен на класическите портрети (например, като онези от сватбата на вашите родители), изберете сватбен фотограф,който снима портретите. На подобни фотосесии обикновено се позира: младоженците и най-близките им, а фонът е различен. Разбира се, че и при този стил на снимане има възможност за креативност. Например, ако заменим традиционните позиращи снимки пред църквата с такива, в  по-разчупена обстановка като например драматична композиция във формата на сърце с близките, или пък младоженците, позиращи на фона на хотела, нежно сплели ръце, гледащи се един в друг.

Стил изящно изкуство:

Сватбена снимка ретро стил

Макар да са доста близки до документалните снимки, тези в стила на изящното изкуство дават на фотографа свободата да представи своята гледна точка и стил чрез снимката. Често снимките в този стил са драматични, красиви, спиращи дъха, много напомнят на кадри от филм. Двойката обикновено  е в центъра на кадъра, а всичко около тях е някак неясно, размито, показвайки, че оттук нататък важен е техният нов свят – на семейството. Много от снимките са в черно и бяло. Ако изберете подобен тип снимки за вашето сватбено тържество, имайте предвид, че е добре да наемете още някой, който да снима всички останали и/или видеоператор. Защото снимките в стил изящно изкуство ще бъдат с фокус върху вас.

сватбена снимка

Стил остри и самоуверени:

Този тип снимки са нестандартни, с интересни рамки, допълнения и иновации. Например, снимане отгоре на булката, която е приключила със своя грим, а акцентът пада върху сенките за очи или нещо друго, вместо върху лицето ѝ. Акцентът е в детайлите и частите от цялото, защото за този стил е важно да бъдат предадени конкретни емоции в дадения момент.

сватбена фотография top view

Много сватбени фотографи могат да ви направят подобни снимки, но ако желаете конкретен стил за цялата фотосесия, фокусирайте се върху фотограф, който се занимава с него.

Стъпка 2: Напишете си домашното

Започнете своето проучване като четете ревюта, разгледайте сайтове, блогове, снимки на различни сватбени фотографи. Така ще разберете какъв е техният стил. Освен това, дизайнът на самия сайт също може да ви подскаже доста за темперамента и артистичността на фотографа. Разгледайте профилите им в социалните мрежи, там със сигурност ще са споделили доста от творчеството си.

Членовете на Националната асоциация са доказани професионалисти в бранша, затова избора на сватбен фотограф член на НАПСФВ ще ви спести доста време и нерви.

Стъпка 3: Организирайте срещи

За да вземете подобно важно решение, трябва да се срещнете с фотографа лично.

Преди да уточните какво очаквате, колко ще струва, трябва да разберете дали е свободен за вашата дата. Организирайте си срещи с поне с 3 до 5 сватбени фотографа, който ви допадат и са свободни на вашата дата. След това, бъдете подготвени с пълна информация за мястото на сватбата, стилът, вашите очаквания, брой гости, часова ангажираност и др.

Стъпка 4: Разгледайте няколко сватбени албума

Не бързайте да вземате решения на база единствено снимките в галерията на сватбения фотограф. Обикновено снимките, които се представят, са подбрани, и не ви дават пълна представа за цялостната фотосесия. Поискайте да разгледате няколко  пълни албума с всички снимки от сватбата, за да имате по-пълна идея какво би представлявала вашата сватбена фотосесия. Ако всички снимки ви допадат, то вие сте на правилното място. Това е вашият сватбен фотограф.

сватбени пръстени фотография

Стъпка 5: Разгледайте всички сватбени албуми с критично око

Когато разглеждате сватбените албуми от даден фотограф, обърнете внимание на моментите, които и вие искате да уловите. Например, успял ли е да улови еднакво добре погледа на булката и този на младоженеца, когато вече са едно цяло? Проследете и каква е композицията на груповите снимки: добре ли изглеждат, когато са в рамка, каква е светлината и др. Друг важен детайл е как са пресъздадени емоциите, какви емоции преобладават и прочие.

Стъпка 6: Доверете се на интуицията си

Не подценявайте силата на вашата интуиция що се отнася до вземане на толкова важно решение.Все пак трябва да харесвате фотографа, как иначе ще се чувствате естествено в негово присъствие. А и ще бъде част от най-важния ден в живота ви, затова, не е без значение какви лични качества притежава: дали притежава нужното търпение за най-добрите снимки, как ще се впише сред гостите и пр. За да разберете всичко това, нужно е да подготвите въпросите преди срещата. И да бъдете добър слушател.

Стъпка 7: Потвърдете кой е вашият сватбен фотограф

Да потвърдите означава отново да преговорите всичко: какви снимките искате, кога е събитието, за колко време ще го ангажирате, каква е цената, за колко време ще станат снимките и всичко останало около тях.

След като вече всичко е ясно, време е да се отпуснете и да се насладите на случващото се. Предстоят ви най-красивите мигове, които ще бъдат съхранени завинаги. Затова, няма нужда от излишни тревоги, а само усмивки, които да бъдат запечатани в сватбения ден!