teaser_poster_awards_napsfv

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА НАПСФВ ЗА СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ И СВАТБЕНО ВИДЕО 2018

I. ЗА КОНКУРСА

Годишните Награди на НАПСФВ е конкурс за сватбени фотографи и видеооператори, организиран от Националната Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. Той има за цел да популяризира работата на българските сватбени фотографи и видеооператори, и да отрази творческите им и професионални успехи.

 

II. КАТЕГОРИИ

Фотография – 5 основни категории и един главен приз:

 • Магията на светлината – Представяне на светлината като основно художествено изразно средство в кадъра.
 • Геометрия – Използването на водещи линии, рамкиране, повтарящи се шарки и други композиционни похвати са добре дошли.
 • Гостите – И те са почти толкова важни колкото и младоженците.
 • Детайлите разказват – Дребните детайли често са видими само за тренираното око.
 • Моменти – Да успееш да уловиш точният момент е истинското предизвикателство за всеки сватбен фотограф.
 • Приз „Фотограф на годината“ – Номинираните трябва да представят цяла серия от 30 до 60 кадъра, заснети по време на една сватба. Приемат се снимки само от един фотограф.

Видео – 2 основни категории и един главен приз:

 • Най-добро операторско майсторство – специалист с най-креативен подход към заснемането на съвременното сватбено видео, с най-интересни планове и визуални решения. Оценява се: монтаж на откъси видео от реална сватба (трейлър), разкриващ операторско майсторство, работа със светлината, допълнителна техника. Времетраене: максимум 5 минути.
 • Най-добър видеомонтажист – специалист с най-креативен подход, с най-интересни решения в сватбения монтаж, с най-добри композиционни находки. Оценява се: откъс от завършено видео от реална сватба (шоурил или трейлър). Времетраене: максимум 5 минути
 • Приз „Видеограф на годината“ – специалист, чието видео най-добре хармонично съчетава сюжетната линия, музикалното и звуковото оформление, монтажни решения и видеодизайн. Видео с най-голямо емоционална въздействие върху зрителя. Оценява се: готово видео от една реална сватба (трейлър). Времетраене: максимум 5 минути.

 

III. ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

Кой има право да участва?
Всеки сватбен фотограф или видеооператор на възраст над 18 г., притежаващ собствена фирма или работещ легално в сферата на фотографията и видеозаснемането.

Как да вземете участие в конкурса?
За да участвате е необходимо да изпратите вашите творби (снимки или видео) заснети не по-рано от 2018 г. на мейл: awards@napsfv.com
Писмото трябва да съдържа: Три Имена, email адрес, телефон за връзка, име на фирма и кратко описание с коя творба в коя категория участвате.

Видео за участие в конкурса се качва предварително в Youtube или Vimeo. В писмото, което изпращате се указва линк към видеото в съответния сайт. Желателно е да се качват видеа с HD качество. Към всяко видео трябва да има скрийншот, даващ представа за съдържанието на видеото. Скрийншот с лога е забранено.

Фотографиите за отделните категории в Конкурса трябва да съдържат в името си последователно изписани с латински букви име и фамилия на участника, категорията в която участва снимката и пореден номер, разделени от долна черта. Сериите за категория „Фотограф на годината“ трябва да се изпращат в архивирана папка .zip или .rar , като папката трябва да носи името на автора си.
Пример: Ако желаете да участвате със снимка в категория Моменти трябва да изпратите снимката си именувана по следния начин: IvanIvanov_Moments_01.jpg
Кратките наименования на категориите в раздел Фотография са както следва: Light, Geometry, Guests, Details, Moments.

Изисквания към файловете
Снимките, които изпращате трябва да са с резолюция 1920 px по дългата страна, jpg формат, sRGB, без обозначения или лога на тях.
Видеата трябва да са в HD качество, качени в YouTube или Vimeo и с продължителност не повече от 5 минути. Файлове, които не отговарят на изискванията няма да бъдат допускани до оценка от журито.

С какъв брой снимки и видеа може да участвате?
Всеки член на НАПСФВ (фотограф или видеооператор) има право да участва безплатно с:

 • до 5 снимки в 5-те основни категории и с една сватбена история за приза „Фотограф на годината“
 • до 2 видеа в двете видео категории и с едно видео за приза „Видеограф на годината“

Всеки външен участник, фотограф или видеооператор, който не е член на НАПСФВ има право да участва безплатно с :

 • 1 снимка по избор между петте основни категории (без приза „Фотограф на годината“)
 • 1 видео в категория по избор (без приза „Видеограф на годината“)

Такса за участие
Участието за членове на НАПСФВ заплатили членския си внос за 2018 г. е БЕЗПЛАТНО. За всички останали таксата за пълно участие в конкурса в една от двете основни категории (фотография или видео) е 40 лв. Тъй като НАПСФВ е организация с нестопанска цел набраните средства ще бъдат използвани с благотворителна цел, като каузата  ще бъде обявена по време на официалното награждаване на победителите.
НАПСФВ приветства в редиците си нови и креативни членове, затова ако желаете да се присъедините към нас и отговаряте на критериите за членство, може да подадете заявление и ако бъдете одобрен участието ви в конкурса автоматично става безплатно.

Начин на плащане
Таксите ще се събират по сметка на касиера на Асоциацията, създадена за целите на конкурса:
Георги Иванов Иванов
BG44 CECB 9790 40I0 0175 00 (моля, обърнете внимание, че символа след втората нула не е 1, а главна буква I)
BIC: CECBBGSF

Награди
Независимо жури от 5 фотографа и 4 видеооператора ще изберат победителите в двата основни жанра:

 • Фотография – ще бъдат избрани петима победители от петте основни категории и един носител на приза „Фотограф на годината“. Наградите ще бъдат грамоти и специално изработени плакети.
 • Видео – ще бъдат избрани двама победители от двете основни категории и един носител на приза „Видеограф на годината“. Наградите ще бъдат грамоти и специално изработени плакети.

Авторство на творбите
Изпращайки своите творби в Конкурса за Годишните награди на НАПСФВ Вие гарантирате за верността на предоставените от вас данни при заявката за участие както и това, че сте единствен автор на изпратените снимки. В случай на съавторство (във видео категориите), където творбите могат да имат няколко автора вие декларирате, че имате право да публикувате от името на всички автори, като се упоменават имената им и ролята им за създаването на произведението (сценарист, режисьор, автор на музиката и др.) За приза „Фотограф на годината“ се приемат серии заснети само от един фотограф. Организаторите на конкурса си запазват правото да изискат оригиналните файлове с пълен EXIF от победителите в случай на съмнение за тяхното авторство.  При невъзможност за предоставянето им победителят ще бъде дисквалифициран и неговото място ще бъде заето от следващия по ред на награждаване.

Какви творби не се допускат до участие в конкурса?
Не се допускат до участие снимки и видеа, съдържащи неприемливо, неетично или порнографско съдържание, попадащи под приетите в интернет ограничения и норми. Не се приемат творби създадени по-рано от 2018 г. Не се допускат колажи, рамкиране, лога и водни знаци върху творбите, диптихи и триптихи, многократни експозиции и прекомерна постпродукция. Използването на снимки и видеокадри от уъркшопи не е позволено.

Срок за участие в конкурса
Заявления за участие в конкурса ще се приемат най-късно до 18 март 2019 г. Победителите ще бъдат обявени на 17 април 2019 г. по време на официалната вечер за закриването на Осмия Международен Форум на Сватбените Фотографи и Видеооператори в Несебър.

 

IV. КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

Независимо жури от 9 члена (5 за фотография и 4 за видео категориите) ще оценява работите на участниците по следните критерии:

 • Композиция – Начина, по който всички визуални елементи в кадъра си взаимодействат, за да постигнат изразителност и да представят достатъчно силно и ясно идеята на автора.
 • Технически похвати – Подхода, използван за създаване на изображението: умение за работа с контролирана светлина, умение за работа с фотографската техника, експонационни похвати и др.;
 • Въздействие – Цялостното емоционално и визуално въздействие, което оказва творбата чрез своя стил, креативност, замисъл и оригиналност.

 

V. НАШЕТО НЕВЕРОЯТНО ЖУРИ

Александрас Бабичус AleksandraBabicius
Александрас Бабичус е сватбен фотограф от Литва с дългогодишен опит в областта на сватбената фотография. Пристрастен е към фоторепортажа, естествената светлина и неподправените емоции. Обича да снима с оригинални идеи на непознати места. Щастлив е, че има възможността да прави това, което му харесва и това, което му се струва правилно.

 

 

 

DamianoErricoДамяно Ерико
Дамяно Ерико е роден в Касерта, Италия през 1970 г. След завършването на института по Изкуства в Сан Леучио, той се записва в Академията за изящни изкуства в Неапол, където учи фотография в класа на Миммо Йодиче. Работи като портретист и сватбен фотограф със уникален стил, като в творбите му се долавят и щрихите на художник.

 

 

 

Валентин Гамиз ValentinGamiz
Валентин Гамиз е сватбен фотограф от Кордоба, Испания. Фотографията е негово хоби още от ранни детски години. В последствие започва да работи на свободна практика, следвайки насоките на фотографите, за които е работил – просто булки, които гледат камерата, красиви и добре осветени. Скоро разбира, че сватбата не е само това, има много истории за разказване, много емоции за заснемане. Може би това постоянно търсене на снимката, която най-добре говори за реалността на сватбата го кара да просперира в работата си и е това, което го отличава от другите сватбени фотографи.

 

 

MarianStereaМариан Стереа
Мариан Стереа е сватбен фотограф от Констанца, Румъния. Интересът му към фотографията се заражда през 2009 г, когато получава подарък от съпругата си Даниела, фотоапарат, което се оказва началото на неговата кариера. Носител на много награди, участник в редица семинари и организатор на такива Мариан непрекъснато развива уменията си и надгражда себе си като творец.

 

 

 

DilyanMarkovДилян Марков
Дилян Марков е едно от водещите имена в областта на комерсиалната фотография в България.  Автор на емблематични корици и  модни фотосесии за женски, мъжки и лайфстайл списания. Работи за модни дизайнери и утвърдени марки в областта на  модната  фотография. Известен е в областта на рекламната фотография  като е работил с клиенти като M-tel, Vivacom, Raiffeisen Bank, Sobieski, Flirt, Seven Seconds, Spetema, Johnson and Johnson, Nestle  и е един от тримата българи, печелили световния фотоконкурс, организиран от френското списание Photo.
През последните години Дилян Марков насочва професионалния си интерес към работата по специални проекти, където може да развие максимално творческия си потенциал.
Носител на наградата „Златна игла“  в раздел модна фотография на Академията за мода за 2000 г и 2018г. Преподавател в НБУ, в бакалавърски факултет, специалност Фотография. Официален посланик на Sony Alpha за България.

 

MaksDedkovМаксим Дедков
Макс Дедков е роден през 1980 г. в бившия СССР. Дипломиран режисьор, собственик на филмово студио „Dedkoff production“ и школа за видеографи „Tivisco. Живее в Москва, пътува и снима из цял свят. Екипът на Максим е 13-кратен победител в конкурси за сватбено видео и късометражни филми и носител на приза „Най-добро сватбено студио на годината“.

 

 

SantiVeigaСанти Вейга 
Кариерата на Санти Вейга започва с непрекъснато търсене на професионална идентичност, преминавайки през графичен дизайн, печат и реклама, докато няколко години по-късно през 2003 той започва опити да разказва историите на двойки и работи с няколко фотографски студиа за сватбена фотография в Андалусия. След известен период от време работата му започва да получава признания из цял свят с характерния си кинематографичен стил, перфектното владеене на светлина и композиция и използването на камера, статив и 50 милиметров обектив. Днес Санти в в рекламния сектор, документира и фотографира истории за предприемачи и фирми от всякакъв вид.

 

 

ArtemKorchaginАртьом Корчагин
Един от водещите руски видеооператори в момента. Артьом Корчагин е носител на много награди и призове, включително WEVA Award 2018 Победител в номинацията «Най-добър SDE-Монтажист»

 

 

 

 

VasilKarkelanovВасил Къркеланов 
Името Васил Къркеланов е добре познато у нас. Известен е като фотограф на най-красивите жени, телевизионен и кино-оператор. Снимал е за издания като ЕVA, ЕLLE, GLAMOUR, МAXIM. Има над 130 сесии за PLAYBOY, негови са и визиите за едни от най-ярките рекламни кампании в България. Васил Къркеланов e не по-малко известен и като продуцент, режисьор и оператор на документални и арт-продукции. Сред неговите реализации са и редица концерти както и рекламни и музикални клипове.

 

 

 

VI. АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ИЛИ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ПОМОЩ, СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!

awards@napsfv.com