I. ЗА КОНКУРСА

Годишните Награди на НАПСФВ е конкурс за сватбени фотографи и видеографи, организиран от Националната Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. Той има за цел да популяризира работата на българските сватбени фотографи и видеографи, и да отрази творческите им и професионални успехи през годината. Конкурсът се организира за трета поредна година, а победителите от предишното издание може да видите ТУК.


II. КАТЕГОРИИ

Фотография – 3 основни категории и един главен приз
 • Решаващият момент – Да успееш да уловиш решаващият момент в един кадър е истинското предизвикателство за всеки сватбен фотограф. В тази категория приемаме само 100% нережисирани моменти.
 • Артистичен портрет – Тук е мястото да покажете своята креативност и уменията си при работа със светлината, различни композиционни похвати и техники по време на една реална сватба.
 • Детайли – Дребните детайли често са видими само за тренираното професионално око.
 • Сватбена История – Номинираните трябва да представят цяла серия от 40 до 60 кадъра, от една реална сватба, заснета през 2020 г.

Сватбен фотограф на годината – За да бъдем максимално обективни, победителят ще бъде избран на база общото му представяне и събраните точки от всички категории. С най-голяма тежест ще бъде резултата от категорията за Сватбена История, а получената оценка в тази категория, ще бъде умножена с коефициент  х10.

Видео – 3 основни категории и един главен приз
 • Операторско майсторство – специалист с най-креативен подход към заснемането на съвременното сватбено видео, с най-интересни планове и визуални решения. Оценява се: монтаж на откъси видео (шоурил или трейлър), разкриващ операторско майсторство, работа със светлината, допълнителна техника. Времетраене: максимум 5 минути.
 • Видеомонтаж – специалист с най-креативен подход, с най-интересни решения в сватбения монтаж, с най-добри композиционни находки, оформящ своите видеа с помощта на компютърната графика и ефекти. Оценява се: откъс от завършено видео от реална сватба. Времетраене: максимум 5 минути
 • Сватбен Клип –  Оценява се оперторското майсторство, видеомонтажа и цялостното въздействие на видеоклип от една реална сватба, в който присъстват всички акценти от сватбения ден. Времетраене: максимум 5 минути.

Сватбен Видеограф на годината – За да бъдем максимално обективни, победителят ще бъде избран на база общото му представяне и събраните точки от всички категории. При равен резултат с най-голяма тежест ще бъде резултата от категорията за Сватбен клип.


III. ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

1. Кой има право да участва?

Всеки сватбен фотограф или видеограф на възраст над 18 г.,без значение дали е член или не на НАПСФВ.

2. Как да вземете участие в конкурса?

За да участвате е необходимо да изпратите вашите творби (снимки или видео) на мейл: awards@napsfv.com
Писмото трябва да съдържа: Три Имена, email адрес, телефон за връзка. Видео за участие в конкурса се качва предварително в Youtube или Vimeo. В писмото, което изпращате се указва линк към видеото в съответния сайт. Желателно е да се качват видеа с HD качество.
Фотографиите за отделните категории в Конкурса трябва да съдържат в името си последователно изписани с латински букви име и фамилия на участника, категорията в която участва снимката и пореден номер, разделени от долна черта. Сериите за категория Сватбена История трябва да се изпращат в архивирана папка .zip или .rar , като папката трябва да носи името на автора си.
Пример: Ако желаете да участвате със снимка в категория Решаващият Момент трябва да изпратите снимката си именувана по следния начин: IvanIvanov_Moment_01.jpg
Кратките наименования на категориите в раздел Фотография са както следва: Moment, Portrait, Details, Story

3. Изисквания към файловете

Снимките, които изпращате трябва да са с размер 1920 px  по дългата страна, jpg формат, sRGB, без обозначения или лога на тях. Трябва да са заснети през 2020 г.
Видеата трябва да са в HD качество, качени в YouTube или Vimeo и с продължителност не повече от 5 минути. Трябва да са заснети през 2020 г. Материали, които не отговарят на изискванията няма да бъдат допускани до оценка от журито.

4. С какъв брой снимки и видеа може да участвате?

Всеки участник (фотограф или видеооператор) има право да участва с:

 • до 3 снимки във всяка от основните категории Решаващият момент, Артистичен портрет, Детайли и с една Сватбена история (40 до 60 кадъра).
 • до 1 видео във всяка категория Операторско майсторство, Видеомонтаж и Сватбен клип.
5. Такса за участие

Участието за членове на НАПСФВ е БЕЗПЛАТНО. За всички останали таксата за пълно участие в конкурса в една от двете основни категории (фотография или видео) е 20 лв. Всички набрани средства ще бъдат използвани за благотворителна кауза, която НАПСФВ ще обяви при обявяване на победителите.

6. Начин на плащане

Таксите ще се събират по сметка на касиера на Асоциацията, създадена за целите на конкурса:
Георги Иванов Иванов
BG44 CECB 9790 40I0 0175 00 (моля, обърнете внимание, че символа след втората нула не е 1, а главна буква I) BIC: CECBBGSF

7. Оценяване

Независимо жури от 5 фотографа и 5 видеооператора ще изберат победителите в двата основни жанра:

 • Фотография – ще бъдат излъчени първо, второ и трето място от четирите основни категории. На база общото представяне в конкурса ще бъде излъчен и Сватбен Фотограф на годината.
 • Видео – ще бъдат излъчени първо, второ и трето място от трите основни категории. На база общото представяне в конкурса ще бъде излъчен и Сватбен видеограф на годината.
8. Авторство на творбите

Изпращайки своите творби в Конкурса за Годишните награди на НАПСФВ Вие гарантирате за верността на предоставените от вас данни при заявката за участие както и това, че сте единствен автор на изпратените снимки/видеа.
В случай на съавторство:

 • във видео категориите, където творбите могат да имат няколко автора вие декларирате, че имате право да публикувате от името на всички автори, като се упоменават имената им и ролята им за създаването на произведението (сценарист, режисьор, автор на музиката и др.)
 • във фотографската категория „Сватбена история“ снимките, избрани за селекцията трябва да са заснети само и единствено от участника (не от втори фотограф или асистент)

Организаторите на конкурса си запазват правото да изискат оригиналните файлове с пълен EXIF от победителите в случай на съмнение за тяхното авторство.  При невъзможност за предоставянето им победителят ще бъде дисквалифициран и неговото място ще бъде заето от следващия по ред на награждаване.

9. Какви творби не се допускат до участие в конкурса?

Не се допускат до участие снимки/видеа, съдържащи неприемливо, неетично или порнографско съдържание, попадащи под приетите в интернет ограничения и норми. Не се приемат творби създадени по-рано от 2020 г. Не се допускат колажи, рамкиране, лога и водни знаци върху творбите, диптихи и триптихи, многократни експозиции и прекомерна постпродукция. Използването на снимки и видеокадри от уъркшопи не е позволено.

10. Срок за участие в конкурса

Заявления за участие в конкурса ще се приемат най-късно до 26 март 2021 г. включително. Журиране: 26 март – 12 април 2021 г. Победителите ще бъдат обявени на 21 април 2020 г. при възможност на живо – онлайн или по време на  Международния Форум на Сватбените Фотографи и Видеооператори.


IV. КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ, ЖУРИРАНЕ

Независимо жури от 10 члена (5 за фотография и 5 за видео категориите) ще оценява работите на участниците по десетобалната система според следните критерии:

 • Композиция – Начина, по който всички визуални елементи в кадъра си взаимодействат, за да постигнат изразителност и да представят достатъчно силно и ясно идеята на автора.
 • Технически похвати – Подходът, използван за създаване на изображението: умение за работа с контролирана светлина, умение за работа с фотографската техника, експонационни похвати и др.
 • Въздействие – Цялостното емоционално и визуално въздействие, което оказва творбата чрез своя стил, креативност, замисъл и оригиналност.

V. ЖУРИ

profile picture Esdrasss M Suarez

Essdras M Suarez

Есдрас Суарес е фотожурналист, роден в Панама, понастоящем живее в САЩ. Започва да учи журналистика в университета във Флорида, но скоро разбира, че думите не са точно неговото призвание и трябва да намери друг начин на изразяване. Случайна среща с тогавашният директор на National Geographic му спечелва стаж в списанието и това е началото на неговата кариера във фотографията. Работата му е изключително високо оценена, като през 2000 г. печели и първата си от двете награди Пулицър за отразяване на бомбения атентат в Бостън.


profile picture Rafal Bojar

Rafal Bojar

Рафал Бояр е полски разказвач на истории, който комбинира по особено уникален начин фотографията и видеото и създава невероятни картини, плод на неговото въображение. Историите, които разказва са особено докосващи, като за това огромна роля изиграва и уникалният му стил. Самият той е много емоционален, както и неговата работа.


profile picture Nuno Lopes

Nuno Lopes

Нуно Лопез ни приветства от красивата Португалия. Той навлиза в средите на професионалната фотография сравнително от скоро. Изключително бързо обаче успява да наложи стила си, в който влага едни от важните за него принципи в живота – блясък, творчество, емоции, хумор.
Работата му се оценява достойно и отличията му в редица международни организации нарастват прогресивно.


profile picture Florin Stefan

Florin Stefan

Флорин Стефан е румънски сватбен фотограф, любител на пътешествията и забавленията. Винаги усмихнат , което рефлектира и върху снимките му, той попада е класацията за 10те най-добри фотографи в света според Fearless Photographers за 2020 г.
Флорин беше наш гост и изнесе лекция по време на 8ми Международен Форум на Сватбените Фотографи и Видеооператори, който се проведе в Несебър през 2019 г.


Цветелина Делийска

Цветелина Делийска е един от учредителите на НАПСФВ и създател на конкурса „Годишни награди за сватбена фотография и сватбено видео“
Творческият ѝ път започва преди повече от 15 години, като основно се занимава със семейна и сватбена фотография. Редица от снимките ѝ са оценени в различни организации за сватбена фотография, като едно от последните постижения е класирането ѝ на 4то място в света според международната Асоциация на Сватбените Фотожурналисти WPJA за 2020 г.


Riccardo Fasoli

През 2013 г. Рикардо и съпругата му Ани основават бранда Kreativ Wedding. Те обичат да улавят истински моменти, истински емоции. Виждат сватбите като празник на любовта и правят всичко възможно да разказват истории за това кои са те. Обичат да пътуват по света, обичат киното, спагети, пица и бяло вино. През последните няколко години изграждат екип от хора, които споделят тяхната визия и страст.


Tomas Cristobal

Ето какво сподели Томас за себе си:
„Здравейте! Аз съм Томас и заедно с моята партньорка сме страхотен екип. Прекарах много години, посвещавайки се на отразяването на сватбения ден на много двойки, така че този спомен да продължи вечно. И вместо да се уморявам, все повече ми харесва, имам повече ентусиазъм, повече сила и повече желание да продължа да вървя напред, така че крайният резултат да е все по-добър и по-добър.“


Darius Cornean

„Страстта не е достатъчна. Трябва да работиш и да растеш непрекъснато, докато не станеш най-добрият. Винаги съм в постоянна суматоха в намирането на онзи образ, който повечето не забелязват, но който всички ще аплодират. Винаги има ситуации, неща и дори поведения, за които да се шегувам и да се сблъсквам с околните. Защото смехът ни прави по-красиви. Между другото: Разсмивам се силно, смея се до уши и е заразно. Мисля, че е важно да приемете не само това, което знаете и можете да направите, но особено това, което не сте готови да направите. Правилното отношение и отговорност винаги играят важна роля във всеки проект.“
Дариус Корнеан


Leonid Smith

„Сватбата е изключително емоционално събитие. Винаги чувствам и изживявам всички моменти заедно с двойката.
Аз съм за автентичните кадри. Ето защо в моите видеоклипове се стремя да предам чувствата на хората, настроението на партито и емоциите на гостите.
За мен е важно да бъдем в хармония със сватбата и да работим прецизно, деликатно и не натрапчиво.
Непренудеността има високи приоритет. Предпочитам нещата да се случват естествено. Всяка двойка, с която работя, е уникална . Така правя сватбените си филми като акцентирам на индивидуалността.“
Леонид Смит


Христо Лазаров

Христо Лазаров няма особена нужда от представяне. Неговият дългогодишен опит в областта на комерсиалната видео продукция, стилът му и задълбочените му технически познания го правят изключително разпознаваем сред професионалистите в България. Той, заедно с брат си Димитър Лазаров, участват в заснемането на много сватбени и корпоративни събития, рекламни видеопродукции, клипове и др.


Ако имате въпроси или се нуждаете от помощ, свържете се с нас!
awards@napsfv.com