Уважаеми Медии,

по повод вашите публикации и репортажи със следните заглавия:

Сватбена снимка с първо място за документална журналистика
https://www.vbox7.com/play:2455b86568?fbclid=IwAR0Da52l7Mhe404IFDcOHuZ1_bbjW3kz-9AZMEb9NJWUSoCQ4dS0lzz8J20
Най-добрата сватбена снимка в света е дело на българин
Най-красивата сватбена снимка в света е българска

бихме искали да заявим официално, че информацията, представена в случая е в отчасти с невярно съдържание и накърнява престижа и омаловажава постиженията на редица сватбени фотографи в България и на някои от нашите членове в частност!

Показаната снимка наистина е отличена в международната Асоциация на Сватбените Фотожурналисти www.wpja.com, но тази награда е получена в последния от 6-те етапа на годишния конкурс на организацията, в който такива, а дори и по-високи отличия (златен медал), са получили много други фотографи, включително българи. Тази награда е постижение, но рейтинга на всеки от членовете в този сайт се формира на база на общото му представяне за годината, а подобни титли за най-добра сватбена снимка в света WPJA НИКОГА не е връчвала!

В сайта на организацията членуват 14 българи и много от тях имат сериозно значими постижения – информация, която вие беше редно да проверите предварително преди да публикувате публично. Ако посетите сайта на организацията може да разгледате финалното класиране за годината и постиженията на всички тези българи: https://www.wpja.com/content/top-photographers
Някои от нашите членове и много други колеги сватбени фотографи са дългогодишни носители на титли и престижни награди не само в тази Асоциация и Ваше задължение е, когато давате подобни квалификации и приписвате незаслужени титли на някого да се запознаете подробно с материята, в която навлизате!

Надяваме се нашето официално становище по темата да доведе до бързо и навременно коригиране или премахване на информацията във всички публикации свързани с тази новина!

Обръщаме се и към г-н Жипонов лично с призив да поднесе публично извиненията си към своите колеги, които засегна чрез поддържането и споделянето на тази отчасти невярна информация!

С уважение,
УС на НАПСФВ

Допълнение от 07.02.2021 г. – Благодарим за бързата реакция и намесата на г-н Иван Христов, изпълнителен продуцент на „Здравей, България”, за нанесените корекции във видеото и текста към репортажа!